Охрид настрада од сѐ она што не е направено (УНЕСКО)

Охридското Езеро и центарот на градот Охрид се наоѓаат под заштита на УНЕСКО како дел од светското културно наследство.

Охридското Езеро е еден од најголемите природни езера во Европа и е дом на многу видови на риба и птици. Градот е познат по многуте цркви, манастири и други историски знаменитости. Охридската архитектура и уметност датираат од периодот на Византија и се одликуваат со прекрасни детали и украси. Многу од овие градби се зачувани во оригиналната си состојба и се сметаат за најважните примери на средновековната архитектура на Балканот.

Заштитата на УНЕСКО на Охрид и Охридското Езеро е од големо значење за заштита на културното и природното наследство на градот. Ова признание придонесува во заштитата на историските и културните знаменитости и помага во продолжувањето на традициите и културата на Охрид. Што значи заштитата од УНЕСКО? Кои се придобивките? И дали е сѐ уште така, земајќи го во предвид последниот извештај од УНЕСКО? Дали имаме национална стратегија да го задржиме овој статус? Што прави работната група која треба да ја анализира алтернативната рута на железничката пруга долж Коридорот 8 и рутата на автопатот А2 Требеништа – Струга, согласно наодите на Реактивната мониторинг мисија и препораките на УНЕСКО?

Повеќе одговори во оваа емисија.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maja
Maja
1 year ago

Навистина треба да се обидеме и да си го заштитиме нашето најголемо богатство

Наташа
Наташа
1 year ago

Охрид тоне во ѓубре и бетон. Требаше да го прогласат за
” наследство во опасност” а не да дозволат уште со години да го уништува градежна мафија.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x