Зелен договор (Green Deal)

Зелениот договор (Green Deal) е иницијатива на Европската унија за постигнување климатски цели и промовирање на одржлив развој. Оваа иницијатива беше објавена во декември 2019 година како дел од стратегијата на Европската унија за достигнување на климатска нула до 2050 година.

За постигнување на оваа цел, предложен е Европски Закон за клима кој правно побарува акции од сите економски сектори. Иницијативата опфаќа низа мерки и активности за привлекување на инвестиции во одржлива енергија, подобрување на енергетската ефикасност, развој на чисти технологии, поддршка на иновации и реконструкција на инфраструктурата.

Зелениот договор се фокусира и на други аспекти на одржливоста, вклучувајќи превенција на загадувањето на воздухот, заштита на биодиверзитетот, подобрување на водните ресурси, прехранбена сигурност и циркуларна економија.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x